Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Jaroslav Rejcha, vášnivý milovník čaje, vás srdečně zve na zážitkovou degustaci, ve které se zaměří na „pravé“ čaje – tedy čaje pocházející z listů Čajovníku čínského (Camellia Sinensis). Během více než třiceti let, kdy se čajům věnuje, objevil neuvěřitelnou pestrost chutí a vůní, které si dovolí považovat za téměř nekonečné.

Jaroslav Rejcha pochází z Karlových Varů. Během svého života si splnil mnoho cestovatelských snů a procestoval svět. V posledních letech našel svůj domov v české přírodě. Zde se cítí pevně spjatý s okolím. Jeho láska k čaji není jen profesionální, ale i osobní. Čajování v přírodě a sdílení tohoto zážitku s ostatními ho naplňuje. Pořádá čajové degustace pro veřejnost. Společně s rodinou se účastní různých festivalů, kde připravují čaje a vytvářejí tak prostor pro společné prožitky a setkávání.

Tato degustace je skvělou příležitostí ochutnat čaje, které vás zavedou na cestu za nepoznanými chutěmi a vůněmi. Přijďte do Císařských lázní 17. ledna 2025.

 

Účinkující

Jsem Karlovarák, který si splnil spoustu cestovatelský snů z dětství a mládí. Troufám si říct, že jsem viděl kus světa, byl na mnoha krásných místech cizině, ale v posledních několika letech se cítím pevně spjatý a souznící s krajinou u nás doma. Mám pocit, že právě tady jsem nalezl to, co bych jinde marně hledal a cítím se tu prostě dobře.
Moc mě baví čaj a čajování v přírodě, život a setkávání s lidmi a někdy i ono krásné bytí bez lidí. Pořádám čajové ochutnávky pro laiky a rád se i s rodinou účastním různých festivalů kde připravujeme čaje ke společnému posezení a prožitku.

Program

Čaj. Tři písmenka a tolik možností. Nápoj, který je vedle vody patrně nejdéle popíjeným nápojem v lidské historii, který každý známe, a přitom si pod ním každý může představit něco jiného. Někdo bylinkový, někdo ovocný, masala chai s mlékem a kořením, někdo „PIGI“ s medem a citrónem, tedy „výluhy“ všeho možného, které lidé pijí, aby se osvěžili, zahřáli, uzdravili, či jenom zahnali žízeň.

Spolu se zaměříme na čaje takzvaně „pravé“, tedy z listů Čajovníku čínského (Camellia Sinensis) a uvidíte, že i zde je široká paleta chutí a vůní, kterou si za těch třicet let, které se čaji věnuji, dovolím považovat za v podstatě nekonečnou.

Čajové setkání (čajování) je jedna z forem pití čaje, kdy hostitel připravuje čaj pro své hosty takzvaným východním způsobem (na několik nálevů), kdy kromě čaje samotného můžeme vnímat i jeho vůni, estetiku čajového nádobí, výzdobu prostředí a celkovou atmosféru, která působí blahodárně na tělo i duši. Takové čajové setkání může proběhnout v různých podobách a formách od povídavého a veselého, po tiché a meditativní, každé setkání je jiné a všechny jsou krásné, protože čaj tak nějak pomáhá spojovat lidí dobré vůle, svým kouzelným způsobem dokáže násobit krásu uvnitř i vně a umí nás činit šťastnějšími.

Rád vám budu průvodcem na cestě čaje, pomohu vám v prvních krůčcích poznání její rozmanitosti a různorodosti. Každému chutná něco jiného a každý si svou cestu najde sám, snad se vám bude hodit, když vám ukážu kudy jít, kde na vás mohou číhat různé nástrahy a slepé uličky a alespoň naznačím směr kde mnozí vidí onen pomyslný vrchol prožitku z dobrého čaje.

Degustace čajů
Datum
17-01-2025
Čas
18:00